Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/8/8/e/seizoensbrouwerij.be/httpd.www/wp-content/plugins/floating-social-media-icon/function.php on line 1226 Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/8/8/e/seizoensbrouwerij.be/httpd.www/wp-includes/pomo/translations.php on line 208 Brouwerij » SEIZOENSBROUWERIJ VANDEWALLE
SEIZOENSBROUWERIJ VANDEWALLE

sinds 2011 kracht door ambacht

Brouwerij

In Reninge brouwde men al lang voor de 18de eeuw bier. Over de brouwerijen in het ancien regime is er nog weinig geweten. Tot halfweg de 19de eeuw produceerden er zes brouwerijen hun bieren. Tussen 1880 en 1914 waren er drie brouwerijen actief (Reninge telde toen 1865 inwoners). De Seizoensbrouwerij Vandewalle werd door Chris Vandewalle (brouwerijhistoricus) in 2011 officieel opgericht, bekend van de vele publicaties over het rijke brouwerijverleden in de Westhoek en Vlaanderen.

Seizoensbrouwerij Vandewalle in Reninge is een jong bedrijf, maar kan bogen op een familiale brouwtraditie met wortels tot diep in de 18de eeuw (1756). Een flinke portie streekgebonden grondstoffen, een stevige scheut vakmanschap, de invloed van de natuur, de tijd en het rijk historisch verleden vormen samen de ingrediënten voor de creatie van de bieren van de ‘kleinste brouwerij van de Westhoek’.

Het huwelijk van zijn voorvader Petrus Franciscus Van Eecke (1724-1774) met brouwersdochter Johanna Theresia De Mey (1724-1780) is het knooppunt van een lange brouw- en stooktraditie in de Westhoek. Hun brouwerij op St.-Juliaan (Langemark) werd nieuw leven ingeblazen. Vier generaties lang brouwden mannen en vrouwen hun grote en kleine bieren. Het stoken van likeuren en het maken van azijnen zat ook in hun vingers. Maar het actieve leven in de brouwerij werd verstoord door de gruwel van de Eerste Wereldoorlog. De familiebrouwerijen in St.-Juliaan, Langemark, Moorslede, Passendale, Poperinge, Reninge, Watou, Zonnebeke en Zuidschote legden noodgewongen het werk in de roerkuipen stil. Met de oorlogsschadevergoeding (1914-1918) bracht de familie in 1921 een bijdrage aan de opbouw en de uitbating van de Ypersche Centrale Brouwerij. Het verhaal gaat dus met Chris gewoon verder.

Brouwer Chris aan het woord: ”Op 31 oktober 2011 brouwden we onze eerste officiële bieren. Onze bierproductie werd in augustus 2011 vergund door de administratie van douane en accijnzen. Alsook door het Federaal Agentschap voor de voedselveiligheid in februari 2012. Het lijkt alsof het gisteren was. In die korte tijd is er heel wat veranderd. Onze bieren hebben doorheen de tijd hun eigen specifieke karakter en smaak gekregen. We werken graag met streekgebonden grondstoffen, zoals Poperingse hop en Veurnse krieken. De kleinschaligheid levert unieke en seizoensgebonden bieren op met een beperkte productie. Onze bieren kregen de erkenning ‘100% West-Vlaams’ alsook het kwaliteitslogo ‘Belgische Hop’ van de vzw Hop uit Poperinge.

Het volume dat we brouwden is in de afgelopen vier jaar toegenomen. Het jaar 2015 werd afgesloten met een productie van meer dan 7.000 liter bier. Dankzij onze nieuwe brouwinstallatie (sinds 18 december 2014) zijn we in staat om in productievolume te groeien. Per brouwdag produceren we 450 liter bier. Daarnaast werd de hoofd- en de nagisting verder geoptimaliseerd. Alsook de houten vatlagering werd uitgebreid tot 2.000 liter door aankoop van nieuwe Franse eikenhouten vaten.

In het voorjaar 2016 hebben we ons nieuw automatisch botteltoestel met 14 afvulbekkens in gebruik genomen. Dit geeft ons de mogelijkheid om zowel flessen van 0,37 cl. als flessen van 0,75 cl. af te vullen. Met dit toestel gaat de brouwerij een nieuwe toekomst tegemoet. Een aspect dat reeds in 2014 werd geoptimaliseerd is de sluiting van de flessen. De kroonkurken werden vervangen door een champagnekurk met muselet. Hiervoor werd een automatisch kurktoestel aangekocht. Het nieuwe jaar 2017 begon alvast goed. We behaalden in Brugge een gouden medaille voor ons bier van gemengde gisting ‘Reninge Oud Bruin’.  Alle inspanningen doen we in functie van de constante en goeie kwaliteit van de bieren die we in onze huisbrouwerij willen produceren!’

 

prijs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/8/e/seizoensbrouwerij.be/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405
Visit Us On FacebookVisit Us On Twitter